Papucs nemezelés

Az emberiség régen rájött arra, hogy meg kell védenie a lábát az időjárás és a talaj viszontagságai ellen. Számos lábbeli féle alakult ki a történelem folyamán, attól függően, hogy milyen anyagok álltak rendelkezésre és milyen célt kellett elsősorban szolgálniuk. Ez lehetett bőr, fa vagy valamilyen rostos anyagból készült pl. gyékény. Egyes népek, pl. az egyiptomiak és babilóniaiak  szandált használtak, a perzsák és az asszírok inkább magasabb szárú  lábbelit. A papucsok valószínűleg keletről terjedtek el, ahol gyakran gazdagon díszítették őket hímzéssel vagy bőrrátéttel, aranyozással. A legrégebbi papucsokat  2-8. századi kopt sírokban találták. Európában Olaszországon és Bizáncon keresztül terjedt el ez a viselet, hazánkban pedig a török uralom alatt vált ismertté.

A papucskészítés Magyarországon a Dél-Alföld területén, Szeged és  és Bácska térségében érte el a legmagasabb színvonalat. Ki ne hallott volna a híres szegedi papucsról, mely igen díszes ünnepi viselete volt a nőknek. 

De hogy közelítsünk a nemezhez! Egykor a szegedi papucsosok posztócipőket is készítettek ám, amelynek a posztóból készült fejrészét kifordítva varrták a talp visszájára, akárcsak a papucskészítésnél vagy a régi csizmadiák a csizma varrásánál.

Szóval ha papucs, akkor nemez! Két alkalmas papucs nemezelés, mert talpa is kell, hogy legyen. Díszítheted hímzéssel vagy bőrrátéttel.

dátum

2023 febr 03
Expired!

időpont

16:00 - 20:00

Helyszín

Kéz-mű-hely
1121 Budapest, Márvány utca 31.
kategória

Szervező

Rákóczi Virág és Sajtos Szilvia
Phone
+36 20 5746841 | +36 30 4829686
Email
rakoczivirag@gmail.com | szilvi.sajtos@gmail.com